Op-Honk

Opvoeden

Opvoeden op gevoel

Wat is opvoeden eigenlijk? Iedereen doet het anders. Ik denk dat het belangrijk is dat je opvoedt met liefde en echte aandacht.  Maar dat lukt niet altijd, op elke moment en iedere uur van de dag.

Of het nu een kind is dat je zelf hebt gebaard of een kind dat je in je hart gesloten hebt en opvoedt. Dat maakt niets uit. Opvoeden gaat met vallen en opstaan. Ook bij mij.  Ik heb, met vallen en opstaan, wat trucjes geleerd. Dit door 15 jaar ervaring in de kinderopvang, 12 jaar ervaring als moeder en 6 jaar ervaring met het opvangen van pleegkinderen.

Echte aandacht.

Echte aandacht geeft een band. Die band is erg belangrijk. Heb je geen of een slechte band, kan je een kind niet begeleiden in zijn weg om een gezonde, sterke en zelfstandige volwassenen te worden. Maar wat is echte aandacht. Echte aandacht is aandacht zonder afleiding. Je hebt de tijd voor elkaar. Je toont interesse. Kinderen moeten voelen dat ze er toe doen. “Ik ben het waard om naar te luisteren of om mee te spelen.” Het hoeft niet lang te zijn maar het moet er wel zijn.

Spelen

Kinderen leren door te spelen.  Ik vind het dan ook heel erg belangrijk dat kinderen spelen. Het belang van vrij spelen wordt nel onderschat door ouders. Ouders die er steeds bovenop zitten, doen hun kind tekort. Rollenspellen, samen spelen, zelf spelen, knutselen en freubelen. Door al die dingen krijgen kinderen creativiteit, ruimtelijk inzicht, sociale vaardigheden, oplossend vermogen en zo kan ik nog wel even door gaan. Laat kinderen zelf of met vriendjes spelen. Dat is echt belangrijker dan je denkt. Laat ze de wereld ontdekken. Kinderen kunnen goed spelen als ze zich veilig voelen en mogen zijn. Vies worden is niet erg. Troep maken is niet erg. Opruimen kan altijd nog.

Vrij spel gaat helemaal van kinderen zelf uit. “Kinderen hebben dat nodig om zichzelf te ontwikkelen. Ontdekken dat ze zelf iets kunnen oplossen vergroot hun creativiteit en zelfvertrouwen. Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te laten zien. Door buitenspelen leren ze samenwerken en grenzen verleggen. Dat leren ze ook door de reacties van andere kinderen. “jij mag niet meer meedoen want jij doet niet aardig.” Dan zal het kind de volgende keer zijn gedrag aanpassen om mee te mogen doen.

Voorbeeld doet volgen

Kinderen adoreren hun ouders. Zij zijn hun voorbeeld. Wees het voorbeeld dat je voor je kind wilt zijn. Als je kind veel schreeuwt kan het zijn dat ouders dat ook doen. Is je kind snel boos? Blijf dan rustig als ouders. Vertel wat je ziet. “Ik zie dat je boos bent, als je weer rustig bent kunnen we er over praten” natuurlijk doen we allemaal dingen die we eigenlijk niet hadden willen laten zien aan onze kinderen. Maar als je eerlijk toegeeft dat het niet zo verstandig was tegen je kind, zal je kind inzien dat fouten maken mag. Dat we van onze fouten moeten leren. Ik zeg vaak “fouten maken mag maar oplossen moet ook.” Laat je als kind een beker melk vallen is dat niet erg, maar ruim het ook weer op. Samen opruimen kan natuurlijk ook. Samen staan we sterk.

Rust en regelmaat.;

Een dag structuur geeft rust. Iedereen weet waar hij aan toe is en weet wat er van hem verlangt wordt. Voor kleine kinderen is het zien van de dagindeling belangrijk. Je kan bijvoorbeeld een indeling maken met plaatjes. Kinderen ervaren tijd anders als volwassenen. Als ze jong zijn kunnen ze nog geen klok kijken. Een jaar wachten tot je volgende verjaardag duurt heel lang. Hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd wordt er wel gezegd. Als je tegen kinderen de woorden straks, even of zo gebruikt is dit niet te bevatten voor ze. Aan een dagindeling kan een kind zien wat er komt. Dat geeft ze duidelijkheid en ze weten wat er nog komt. 

Ook lichamelijk uitrusten is heel belangrijk. Ieder lichaam heeft rust nodig. Als kind ontwikkel je het hardst van alle levensfases. In lengte en cognitief opzicht. Dus heeft hij goede voeding en slaap nodig. (Wat ik goede voeding vind kun je terug lezen bij het kopje goede voeding.  (in de maak)

Toch verschilt het per kind hoeveel slaap ze nodig hebben. Je merkt het wel aan kinderen als ze te weinig slaap krijgen. Ze worden jengelig en snel geïrriteerd. Het leren en ontwikkelen gaat minder goed en vaak vragen kinderen dan negatieve aandacht. Een paar avonden op tijd naar bed  zal wonderen doen. Het helpt als kinderen een avond ritueel hebben. Even op rust voor je naar bed gaat, (geen schermen) helpt het lichaam om zich klaar te maken voor de nacht. Zo kun je dieper slapen en wordt je uitgeruster wakker.

Wees voorspelbaar.

Doe wat je zegt. Geef je een waarschuwing en luistert je kind nog niet? Doe dan wat je hebt gezegd. Zo weet hij dat te vertrouwen bent. Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ze testen je uit. Het ene kind heeft meer testtijd nodig als het andere kind.

Dus als je vraagt of hij de tafel wil dekken, hij dit niet doet en jij hem waarschuwt dat als hij de tafel niet dekt hij geen zakgeld krijgt, doe dit dan ook. Als hij later bij zijn baas zijn afspraken niet nakomt zal hij ook consequenties ervaren. Besluit hij om niet de tafel te dekken waardoor hij geen zakgeld krijgt, dan is dat ook zijn beslissing. Als ouders dit ook accepteren, ontwikkeld hij eigenwaarde. Zo heeft hij ook een eigen ik en ontwikkeld hij een goed zelfvertrouwen. “Mijn ouders accepteren mijn mening. Ik mag er zijn met mijn eigen mening.” Verzin dus niet nog meer consequenties omdat je als ouder wil dat hij de tafel dekt.